Er gaat bijna geen dag voorbij dat we horen over een situatie waarin het vertrouwen van de ouders heel diep is geschonden en dat kinderen voor de rest van hun leven beschadigd zijn.
Bij de Wegwijzerkampen delen we deze zorg ook. Daarom heeft het item “Veiligheid” een hoge prioriteit.
In het aannamebeleid voor de medewerkers is het screeningsproces zeer grondig. Meerdere personen beoordelen nieuwe medewerkers op basis van motivatie, houding, referenties en persoonlijke gesprekken. Daarna neemt het managementteam een weloverwogen besluit.
Tijdens de instructie en toerusting van onze medewerkers wordt veel aandacht besteed aan onze verantwoording als kampleiders. Dit komt herhaaldelijk aan de orde gedurende het instructieproces maar heel in het bijzonder in de workshops die we geven aan de medewerkers.
Ieder van onze medewerkers dient (jaarlijks) een Verklaring omtrent Gedrag te overleggen alvorens mee te kunnen op een kampweek.
Ons reglement is duidelijk. Voor onze kampmedewerk(st)ers worden heldere grenzen aangegeven voor wat toelaatbaar is. De hoofdleiders van iedere kampweek zien ook daadwerkelijk toe op de naleving van deze voorwaarden.
Binnen iedere kampweek is een gediplomeerde EHBO’er mee in het leidingteam.
Bij kinderen en veel meer bij tieners maken we situaties mee waar een deelnemer het moeilijk kan krijgen met zichzelf of met zijn of haar omgeving. Omdat het niet mogelijk is om een erkende psycholoog in de kampweken mee te krijgen is er tijdens de kampweken altijd een MT-lid beschikbaar als ‘helpdesk’ tijdens onze kampweken. Deze mensen kunnen geraadpleegd worden wanneer dat tijdens een kampweek nodig is.
Verder staan veel van onze medewerkers in het dagelijks leven voor de klas of hebben een betrekking in de maatschappelijke dienstverlening.
Medewerkers van de Wegwijzerkampen conformeren zich aan de Gedragscode ‘Veilige kampen’. Deze gedragscode is opgesteld binnen de werkgroep Kampaanbieders van MissieNederland in samenwerking met Stichting Gedragscode Leidinggevenden. De gedragscode is een samenstelling van een aantal afspraken en regels waar kampleiding van de aangesloten kampaanbieders zich aan verbinden.
De kampdeelnemers zijn een week van huis. Het is daarom in principe niet de bedoeling dat ouders hun kinderen tijdens de kampweek bezoeken. Het kan voor deelnemers in hun vrijheid binnen de groep een beperking zijn als ouders langskomen.
Dit wil niet zeggen dat we ouders verbieden om langs te komen. Wij zijn een transparante organisatie en daarom kunnen ouders vanzelfsprekend langskomen als zij dat nodig vinden. Uiteraard is de hoofdleider altijd bereikbaar tijdens de kampweek als u vragen en/of zorgen heeft.
Voor ons gaat het erom dat uw kind of tiener een onvergetelijke kampweek zal hebben.